[...] lub na parze) lub z grilla. Potrawy smażone "wciągają" tłuszcz, natomiast w gotowaniu lub pieczeniu tłuszcz "wychodzi" z produktów. Ograniczenie cukru i słodyczy Cukier i słodycze zawierają łatwo-przyswajalne węglowodany, które w organizmie szybko są zamieniane na tkankę tłuszczową. Szczególnie kaloryczne są lody i czekolada, które poza cukrem [...]
[...] lub na parze) lub z grilla. Potrawy smażone "wciągają" tłuszcz, natomiast w gotowaniu lub pieczeniu tłuszcz "wychodzi" z produktów. Ograniczenie cukru i słodyczy Cukier i słodycze zawierają łatwo-przyswajalne węglowodany, które w organizmie szybko są zamieniane na tkankę tłuszczową. Szczególnie kaloryczne są lody i czekolada, które poza cukrem [...]
[...] są na przykład doświadczenia nad substancjami będącymi antagonistami do neuropeptydu Y, który determinuje apetyt na węglowodany, i do galaniny, która determinuje apetyt na słodycze. Są również zaawansowane badania nad analogami cholecystokininy - hormonów sytości. Naukowcy próbują zabijać lipocyty za pomocą różnych manipulacji immunologicznych [...]
[...] wieku dr Pennington obalił teorię kalorii i udowodnił, że ciało może spalić ponadnormatywną ilość tłuszczu, ale nie może spalić ponadnormatywnej ilości węglowodanów (np. słodycze, chleb, ziemniaki, ryż). A’propos – gdzie człowiek ma najwięcej tłuszczu? W mózgu, który zawiera go aż 60 proc. Tkanki kobiecych piersi zawierają nawet do 85 proc. [...]
Wśród osób stosujących diety krąży wiele opinii na temat wartości odżywczych różnych produktów. Trwają spory na temat tego, czy jedząc makaron można schudnąć, czy lepiej jeść masło zamiast margaryny albo czy wszystkie produkty "light" to postawa zdrowego żywienia. Czy produkty "light" są faktycznie niskokaloryczne? W większości przypadków tak, [...]
[...] planie naszego jadłospisu. Produkty te powodują najwolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Produkty pełnoziarniste leżą pośrodku jeszcze dopuszczalnego przedziału; słodycze, pieczywo, produkty z białej mąki itp., są naturalnie dużą przeszkodą w redukcji tkanki tłuszczowej. W zasadzie na IG mają wpływ dwa istotne czynniki: Poprzez [...]
[...] odnowy glikogenu przebiega najintensywniej w ciągu pierwszych 5-7 godzin po wysiłku, jednak jego całkowita resynteza następuje dopiero po upływie 24-48 godzin! Czy cukier i słodycze są dobrym źródłem węglowodanów? Udział cukrów rafinowanych (sacharozy) w diecie osób intensywnie trenujących nie powinien przekraczać 20% ogółu energii. Zbyt wysokie [...]
[...] w kwasy tłuszczowe. Jakby nie było, nadmiar cukru zawsze odłoży się w tkance tłuszczowej. Z tej też przyczyny najbardziej zgubnymi dla sylwetki pokarmami pozostają wszelakie słodycze. Tłuste pokarmy też oczywiście tuczą w nadmiarze, ale nie aż tak... Tłuszcz pokarmowy może dostarczać komórkom tłuszczowym jedynie kwasów tłuszczowych. Wprawdzie [...]
[...] w organizmie i hamuje ich niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową. Jednocześnie intensywnie zmniejsza łaknienie na pro-dukty węglowodanowe, szczególnie cukry proste oraz słodycze, które najsilniej przyspieszają proces tycia. Kwas linolowy Działa na zasadzie termogenicznej, ułatwia utratę tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zapobieganiu [...]
KONIECZNIE WYELIMINOWAĆ: Tluszcze nasycone: maslo, tluste czerwone mięso, pelnotluste produkty mleczne oraz trans-tluszcze (tluszcze produkowane przez czlowieka, potrafią calkowicie rozregulować przemianę materii). Lista produktów zawierających tluszcze typu trans: - fast food, chińszczyzna (nawet ryba i kurczak - tam wszystko smaży się na gorącym [...]
[...] jajników. Stres może zwiększyć apetyt Nie dotyczy to jednak wszystkich. Stres wywołuje dwojakie reakcje. Depresja też może być przyczyną nadmiernego apetytu, zwłaszcza na słodycze. Po zjedzeniu słodyczy podnosi się poziom serotoniny, która poprawia nastrój i uspokaja. Większą skłonność do tycia mają panie po czterdziestce Po 40 roku życia [...]
[...] zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego organizmu o witaminy, składniki mineralne. Lecz czasami warto zastanowić sie nad [...]
[...] 3 g cukru - była to herbata, gdzie 3 g cukru + 80-180 g mleka - była to kawa) - soki i napoje o smaku soku i syropy rozwadniane w wodzie (ok. 2-3 szklanki dziennie) - słodycze (nie jem ich prawie w ogóle, ale raz na tydzień zdarzy się zjeść kawałek ciasta albo kilka pierniczków albo dosłownie 30-50 g chałwy). Zazwyczaj jem 4, maksymalnie [...]
[...] cenne, gdyż powoli zmieniają się w glukozę i są źródłem energii przez dłuższy czas, są ponadto bogate w witaminy, minerały i błonnik, - węglowodany proste - cukier, słodycze, napoje słodzone, białe pieczywo itp, - powinny być spożywane w śladowej ilości, gdyż nie mają wartości odżywczych zawierają tzw. puste kalorie i tylko na krótko [...]
[...] kokosowy, sezamowy, ghee, oliwa z oliwek. Kasze, mąki, tłuszcze,orzechy w większości z upraw ekologicznych. Twaróg i jaja, a w dużym stopniu także śmietana- wiejskie. Lubię słodycze, ale ciasteczka, ciasta i desery robię sama modyfikując przepisy z netu- słodzę stewią lub ksylitolem. Myślę,więc ,że moja dieta była co najmniej w 95 % OK pod [...]
[...] Skutkuje to w danym dniu chwilową ociężałością, sennością a na dłuższa metę brakiem stabilności poziomu energii pochodzącej z glukozy, objawiającej się nagłym apetytem na słodycze, lody i inne cukrowe uzależniacze. Wiadome jest, że z naturalnego posiłku nasz organizm nie pozyska tak szybko energii jak z odzywki, jednak pozyskiwanie tej energii [...]
[...] Zwróć uwagę na podaż białka, dzienne zapotrzebowanie na proteiny u kulturysty wynosi 2,2g na kg masy ciała. * Staraj się nie spożywać cukrów prostych (głównie słodycze), taka forma cukru utrudnia szybką regenerację, wyjątek stanowi „złota godzina", kiedy zapotrzebowanie na cukry proste jest największe. * Ogranicz ilość [...]
[...] prawda nie dostarcza nam żadnych istotnych składników odżywczych, ale nie zawiera tłuszczu, cukrów i pustych, kalorii jak inne tego typu smakołyki. Gdy najdzie cię ochota na słodycze, niskosłodzony budyń będzie najlepszym rozwiązaniem. 19. MLEKO Mleko jest najzdrowszym pokarmem. Zawiera wszystkie niezbędne dal organizmu składniki. Można by żyć [...]
[...] uzyskać pożądany smak przy jednoczesnym obniżeniu kaloryczności. Niektóre źródła jednak przekonują, iż syntetyczne substancje słodzące mogą paradoksalnie zwiększać apetyt na słodycze, wywołując specyficzną odpowiedź hormonalną za pośrednictwem receptorów smakowych. Innymi słowy, w niektórych kręgach panuje przekonanie, że spożycie słodkiego, [...]
[...] patrz na skład produktów). Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Szczególnie niebezpieczne są węglowodany proste inaczej cukry (różne słodkie dania jak ciasteczka, lody, słodycze, owoce) gdyż nad wyraz szybko są przyswajane i często tym samym ich nadwyżka prowadzi do otyłości. Bezpieczniejsze są węglowodany złożone (jak pieczywa, makarony, [...]